Simpele tips om te besparen op je energierekening


"Hallo, mijn naam is Baukje en ik ben manager Klantenservice. Bij ons thuis is het elke dag weer een gezellige boel. We wonen met z'n vijven, dus verbruiken behoorlijk wat energie samen. Besparen is voor ons daarom heel belangrijk! Wist je dat je over het grootste deel van de energiekosten zelf controle hebt? Besparen begint dus bij jezelf. Het mooie is; het hoeft helemaal niet veel tijd en geld te kosten. Dat laat ik je graag zien". 

TIP 1: Laad je telefoon niet ‘s nachts op

Bijna iedereen doet het; de telefoon voor het slapen gaan aan de oplader leggen. Wanneer je telefoon is opgeladen, maar nog aan de oplader ligt, verbruikt je telefoon nog evenveel energie. Weggegooide kosten dus. Laad je telefoon daarom op een ander moment van de dag op! Wij doen het vaak terwijl we 's avonds televisie kijken of direct als we 's ochtends op staan. Binnen 1,5 uur is je telefoon wel opgeladen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het opladen van je laptop, elektrische tandenborstel of scheerapparaat.  

TIP 2: Gebruik alleen led- en spaarlampen

Deze tip ken je vast al; vervang gloeilampen door energiezuinige led- en spaarlampen. Ze zijn tot 5 keer zuiniger en daarmee bespaar je best wat euro's op je energierekening. Vooral als iemand per ongeluk vergeten is het licht uit te doen. De extra kosten voor de aanschaf van de lampen heb je al binnen één jaar terugverdiend. 

TIP 3: Stop sluipverbruik

Staan er apparaten op ‘stand-by’ of ‘uit’, maar zit de stekker nog in het stopcontact? Ook dan verbruiken ze energie. Dit heet sluipverbruik. En sluipverbruik is makkelijk te voorkomen. Namelijk door de stekkers van de apparaten uit het stopcontact te halen. Staan er meerdere apparaten bij elkaar? Stop dan alle stekkers in een contactdoos met aan- en uitschakelaar. Met één druk op de knop ben je klaar. Handig als je zoon een game-liefhebber is en allerlei extra's op zijn spelcomputer heeft aangesloten.

TIP 4: Schaf een waterbesparende douchekop aan

Wist je dat er speciale douchekoppen bestaan om warm water te besparen? Een waterbesparende douchekop verkleint de waterdoorstroming en voegt lucht toe aan het water, maar je douchecomfort blijft hetzelfde. Zo’n douchekop kost je tussen de € 10,- en € 45,-. Echt een aanrader, want bij ons thuis houdt iedereen van lange, warme douchebeurten. Vooral mijn dochter. Als de radio aan staat geeft ze zonder moeite een extra lang concert weg. 

TIP 5: Wassen op 30 graden

Met drie kids blijft je wasmand niet lang leeg. Ik bespaar veel energie door te wassen op een lage temperatuur. Hoge temperaturen zijn vaak niet eens nodig om je kleding schoon te krijgen. Gebruik wel een wasmiddel waarmee je op lage temperaturen kan wassen voor een extra schoon resultaat. 

TIP 6: Hang de was buiten

Nu het lente wordt, kan de was weer naar buiten! Door je kleren buiten te laten drogen in plaats van in de droogtrommel bespaar je heel wat euro's. Het heeft ook wel iets gezelligs, de was buiten hangen. 

TIP 7: Ontdooi je vriezer regelmatig  

Het nadeel van te veel lekkere ijsjes in de vriezer: keuzestress. En ondertussen staat de vriezer gewoon open, waardoor ik binnen no time een ijslaag in mijn vriezer heb. Hoe dikker de ijslaag, hoe meer energie je vriezer gebruikt. Ontdooi je vriezer dus regelmatig. 

TIP 8: Maak gebruik van dal-uren

Wij hebben een dubbele energiemeter, dus gebruiken onze wasmachine, droger en afwasmachine vaak in de dal-uren (in de avonduren en in het weekend). In de dal-uren betaal je namelijk minder voor je energie. Het resultaat: een lagere energierekening. 

TIP 9: Grip op je energieverbruik met de Slimme Energiemanager

Speciaal voor onze klanten hebben wij de Slimme Energiemanager ontwikkeld. De Slimme Energiemanager communiceert met jouw slimme meter en maakt je verbruik tot op het kwartier inzichtelijk, waardoor je meer grip krijgt op je energieverbruik. Dit inzicht zorgt ervoor dat jij gemakkelijker kan besparen, maar ook als extra controle. Zo zie je direct of je nota overeenkomt met je energieverbruik. Via Mijn Huismerkenergie kun je de Slimme Energiemanager overal en altijd bekijken. Maak je nog geen gebruik van de Slimme Energiemanager? Dan kan je 'm hier ook gelijk aanvragen.

Naar Mijn Huismerkenergie