Bespaar deze winter op je gasverbruik

Het is winter en dat betekent: verwarming aan en gasverbruik omhoog. En dat merk je op je energierekening. Want ondanks dat je iedere maand een vast termijnbedrag betaalt, verbruik je in de winter veel meer dan in de zomer. Het zit zo: de kosten voor je verwachte jaarverbruik én de vaste kosten worden gelijkmatig verdeeld en in 12 maandelijkse termijnen en bij jou in rekening gebracht. Zo weet je waar je aan toe bent en betaal je het gehele jaar dus één gemiddeld bedrag. Bespaar deze winter op je gasverbruik en wie weet kan je maandelijkse termijnbedrag dan ook omlaag. Onze collega Tessa ging op zoek naar de beste manieren om gas te besparen. Ze heeft voor elke portemonnee wat tips op een rij gezet!

Tip 1: Zet de verwarming één graadje lager - budget tip

Deze vond ik redelijk voor de hand liggend, maar ik betrap mezelf er ook vaak op. Als ik het koud heb, zet ik de verwarming hoger in plaats van dat ik een warme trui aan trek. Wist je dat je zo'n 6 á 7 procent bespaart op je gasrekening als je de verwarming één graad lager zet? "Ik trek voortaan een trui aan, of twee". 

Tip 2: Tochtstrips plakken - budget tip

Veel warmte gaat verloren door kieren bij ramen en deuren. Tochtstrips zijn een betaalbare oplossing om je huis wat energiezuiniger te maken. Scheelt weer iets op je energierekening. De tochtstrips plak je aan de kant waar de deur of het raam tegenaan sluit. Laat je niet afschrikken door de vele varianten: E, P, D, V en O.... Ze staan voor het aantal millimeters van de kier van je deur of raam.

Tip 3: Een extra isolerende laag met raamfolie - budget tip

Heb je enkel glas thuis? Met raamfolie maak je van enkel glas een soort van dubbel glas, waardoor je warmte beter in huis houdt. Het kost bijna niks en je kunt het gewoon zelf doen (tenminste, als je geduld hebt)! De folie kost vaak maar €2,50 per m2. Heb je een huurhuis? Check dan even bij de verhuurder of het is toegestaan om raamfolie te plakken.

Tip 4: Houd warmte in huis met radiatorfolie - budget tip

Veel warmte ontsnapt via de muur achter je verwarming of via het raam boven je verwarming naar buiten. Zonde! Radiatorfolie houdt de warmte binnen, waardoor je minder hoeft te stoken. En de aanschaf van de folie heb je zo terugverdiend, het kost namelijk bijna niks!

Tip 5:  Verwarm je douchewater met een zonneboiler 

Een grotere investering is de zonneboiler, maar de besparing is dan ook groter! Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om water mee te verwarmen. De zonneboiler wordt voor de cv-ketel geplaatst en staat in verbinding met de zonnecollectoren op het dak. Voordat het water in cv-ketel terecht komt, stroomt het koude water eerst door de zonneboiler. Hier wordt het water verwarmd tot 75 graden. Zo kan jij het hele jaar door douchen met zonverwarmd water! En wanneer de zon zich niet laat zien in de winter, zorgt de cv-ketel dat het water weer wordt opgewarmd. En wist je dat je een subsidie kan aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler? Op de website van de Rijksoverheid lees je hier meer over. 

Tip 6: Natuurlijke warmte met een hybride warmtepomp 

Warmte uit natuurlijke bronnen, wie wilt dat nu niet? De hybride waterpomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet deze om in een bruikbare temperatuur om je huis mee te verwarmen. Pas als het buiten extreem koud is springt je cv-ketel bij. Zo verbruik je ongeveer de helft minder aan gas. Ook voor de warmtepomp heeft de overheid subsidies beschikbaar, hier lees je er meer over.  

Tip 7: Vervang je cv-ketel door een hr-ketel 

Deze tip ken je vast al, maar ik zet 'm er toch bij! Heb je een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar? Vervang deze dan door een hr-ketel. Een hr-ketel is efficiënter en verbruikt minder gas. Zo bespaar je jaarlijks 15 tot 20 procent op je gasrekening en heb je de ketel al binnen enkele jaren terugverdiend.

TIP: Combineer je hr-ketel met een zonneboiler of hybride warmtepomp en word nog minder afhankelijk van gas.


Tip 8: Isolatie voor groot effect 

Veel warmte gaat verloren via je dak, muren, ramen en vloer. Een van de beste manieren om gas te besparen is door je huis goed te isoleren. Denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van dubbel glas. Een grote investering, maar in verhouding snel terugverdiend omdat je gasverbruik flink daalt. Het overwegen waard! 

Grip op je energieverbruik met de Slimme Energiemanager

Benieuwd hoeveel gas je bespaart deze winter? Met de Slimme Energiemanager heb je 24/7 inzicht in je energieverbruik.

Inloggen Mijn Huismerkenergie

WhatsApp met ons

Snel je vraag stellen? Stuur ons een WhatsApp. We zijn het best bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.

06 - 823 641 18

Direct een gesprek

Je vraag liever persoonlijk met een van onze medewerkers bespreken? Bel dan gerust en we helpen je graag verder. 

088 - 105 11 22