Ik ga op vakantie en zet uit ...

"Ik ga op vakantie en zet uit...". Ook al ben je niet thuis, stiekem ontsnapt er nog behoorlijk wat stroom. En dat is natuurlijk zonde, want daar betaal je gewoon voor. Daarom hebben wij een checklist gemaakt, zodat je energieverbruik zo laag mogelijk is als je van huis bent. 

Check 1: Ik ga op vakantie en zet uit ...

Elektrische apparatuur zoals je televisie, computer en koffieapparaat. Ook al staan de apparaten uit, als de stekker nog in het stopcontact zit verbruiken ze gewoon stroom. Stekker eruit dus! Zit de stekker op een lastige plek? Dan kan je ook een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact zetten. Google ze maar eens, Stand-by killer, Energy keeper of Powersaver.


Check 2: Ik ga op vakantie en zet uit ...

De CV-ketel of thermostaat. Je thermostaat lager dan 14 graden mag ook. Want mocht het in ineens heel koud worden in ons kikkerlandje, dan wordt je huis niet voor niks verwarmt.


Check 3: Ik ga op vakantie en zet uit ...

De extra koelvriescombinatie in huis. Vol met liters frisdrank, ijsjes en een voorraad aan BBQ versnaperingen. Waarschijnlijk is de 'hoofd' koelvriescombinatie zo goed als leeg, dus je weet wat je te doen staat. Zo bespaar je heel wat energie en kan je koelvriescombinatie tegelijkertijd ontdooien. Want zoals je misschien in de vorige nieuwsbrief hebt gelezen 'Hoe dikker de ijslaag, hoe meer energie je koelvriescombinatie gebruikt'.


Check 4: Ik ga op vakantie en zet uit ...

De boiler. De boiler slaat warm water op en zorgt dat het warm blijft. Zet je de kraan open, dan heb je vaak direct warm water. Voorkom dat je boiler onnodig water opwarmt en zet 'm uit. 


Check 5: Ik ga op vakantie en zet uit ... 

De vloerverwarming. Als je hiermee bent gezegend in ieder geval. Zet het vermogen omlaag, want vooral bij een wat oudere vloerverwarming is de pomp een grote stroomverbruiker. De pomp staat namelijk constant aan. 


Check 6: Ik ga op vakantie en zet uit ... 

De tuinlampen, ook die met een timer. Je kunt er beter voor kiezen om tuinlampen op zonne-energie aan te schaffen. De lampen laden op als de zon erop schijnt en springen aan als het donker wordt. Alle kleine beetjes helpen, want dit levert een kleine energiebesparing op. 


Check 7: Ik ga op vakantie en zet uit ... 

Voor de hand liggend, maar wel een belangrijke: de lampen in huis. Wanneer de zon naar binnen schijnt, zie je bijna niet of er nog lampen aan staan. Check dit dus nog even goed! Voorkom wel dat je huis er verlaten uit ziet. Plaats daarom een tijdschakelaar op enkele lampen, zodat deze 's avonds branden. 

Benieuwd hoeveel energie je bespaart tijdens de vakantie?

Naar De Slimme Energiemanager

Waarom is energie besparen zo belangrijk?

Denk jij bij 'duurzaamheid' ook als eerste aan windmolens en zonnepanelen? Natuurlijk zijn zonnepanelen en windmolens onmisbaar als we klimaatverandering willen tegengaan, maar energiebesparing is bijna net zo belangrijk. Een lager energieverbruik betekent dat we minder energie hoeven op te wekken. Zo is een duurzame toekomst nog dichterbij! 

WhatsApp met ons

Snel je vraag stellen? Stuur ons een WhatsApp. We zijn het best bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.

06 - 823 641 18

Direct een gesprek

Je vraag liever persoonlijk met een van onze medewerkers bespreken? Bel dan gerust en we helpen je graag verder. 

088 - 105 11 22