Duurzaamheidsonderzoek 2019

Met een 8,7 behoren wij opnieuw tot de voorlopers in het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise. Lees alles over de duurzaamheid van Huismerk Energie en onze bijdrage aan de duurzame toekomst van Nederland! Download het volledige rapport hier.

100% afkomstig uit Nederland

Wij leveren 66,8% wind-, 12,8% zonne-, 19,9% bio- en 0,5% water-energie van lokale producenten.

Gecontroleerd door CertiQ

CertiQ is de enige Nederlandse organisatie, die duurzame energie mag certificeren.

HIER klimaatbureau

Een groene keuze volgens HIER klimaatbureau.

Altijd 100% groen uit Nederland


De stroom die wij aan jou leveren, is afkomstig van opwekkers van nieuwe energie in Nederland. Van deze opwekkers ontvangen wij een bewijs dat deze energie ook echt duurzaam is opgewekt. Dit zijn de groencertificaten. Zo weet je zeker dat de stroom die we jou leveren 100% groen is.

Lees meer over het stroometiket

Een aantal van onze projecten

Door onze kennis en krachten te bundelen vergroten we het aandeel duurzame innovaties en initiatieven. Zo bouwen we samen aan morgen!

Windpark Nijmegen-Betuwe

1.103 burgers bouwden hun eigen windpark. De 4 windmolens langs de A15, wekken energie op voor ruim 7.100 huishoudens in de regio. Samen met energiecoöperatie Wiek II gaan we voor een duurzaam Nijmegen! Niet alleen hebben we Wiek II in de beginfase gesteund met het werven van leden, ook zorgt onze samenwerking ervoor dat de energie die Windpark Nijmegen-Betuwe opwekt daadwerkelijk bij de burgers terecht komt.

Lees meer

Zonnepark de Grift

Zonnepark de Grift is in aantocht! 17.000 zonnepanelen langs de A15 in Nijmegen-Noord gaan energie opwekken voor ruim 1.250 huishoudens. En wij zorgen dat deze energie in de regio terecht komt. Het zonnepark is vóór en dóór burgers gerealiseerd. En goed nieuws, ook jij kan meebouwen aan het zonnepark! 

Lees meer

Drijvend Zonnepark Lingewaard

Drijvend Zonnepark Lingewaard is het eerste grote drijvende zonnepark in Nederland. De zonnepanelen wekken energie op voor ruim 600 huishoudens. Het park is het succesvolle werk van Coöperatie Lingewaard Energie. In samenwerking met lokale partners uit het bedrijfsleven en de gemeente zetten ze zich in voor een 100% lokaal groen Lingewaard. Wij leveren deze 'Lingestroom' aan huishoudens in de regio.

Lees meer

Benieuwd naar al onze projecten?

Bekijken

Veelgestelde vragen over het duurzaamheidsonderzoek 2019 van de Consumentenbond

 • Hoe is de 8,7 opgebouwd?

  Het onderzoek gaat over het vergroten van duurzame opwek in Nederland en beoordeelt alle energieleveranciers op de factoren inkoop, investeringen en levering. We kopen rechtstreeks bij duurzame energieproducenten in en leveren al onze klanten 100% lokaal groene energie, bestaande uit wind-, zon-, water- en bio-energie. Waarom hebben we dan geen 10? Het onderzoek beoordeelt de inkoop en levering van biomassa iets lager dan andere energiebronnen. Maar wij zien juist biomassa als een perfecte opwekvorm in de transitie naar een volledig duurzame samenleving. Want ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait, hebben we energie nodig. Wij willen niet afhankelijk zijn van steenkolencentrales, daarom is lokale biomassa een goed duurzaam alternatief. Op de onderzoeksfactor 'investeringen' hebben we geen score. Wij produceren of investeren zelf niet, maar hebben een faciliterende rol in duurzame opwek. We zorgen ervoor dat anderen coöperatief energie kunnen opwekken en leveren zo sámen een bijdrage aan het verduurzamen van Nederland. We komen uit op een 8,7 en behoren daarmee tot de voorlopers die actief bijdragen aan verduurzaming. En daar zijn we best trots op!

  Ons deel lokale biomassa komt van Bio-EnergieCentrale Cuijk. Hier wordt alleen lokaal snoeihout en resthout verwerkt tot lokale, duurzame stroom. Meer lees je hier.

  Is je vraag beantwoord?

 • Leveren jullie wel 100% lokaal groene stroom?
  Ja, wij leveren 100% lokaal groene energie aan al onze klanten. Dat bewijzen we met Nederlandse Garanties van Oorsprong (GvO's), uitgegeven door CertiQ. Dit certificaat is het enige wettelijke bewijs in Nederland dat de geleverde stroom ook echt duurzaam is opgewekt. Daarnaast publiceert ook elke energieleverancier elk jaar het stroometiket, gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Hier laten we zien waar de geleverde energie vandaan komt. Bekijk het stroometiket hier

  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom investeren jullie dan niet zelf in projecten?

  Enerzijds zijn we een kleine leverancier en hebben we momenteel niet de middelen om zelf eigen productie van energie te realiseren. Daarnaast ligt onze ambitie in het faciliteren van duurzame opwek. Door samenwerking met burgers, coöperaties en producenten, kunnen we meer betrokkenheid en draagvlak creëren en samen windmolens, zonnefarms en waterkrachtcentrales in Nederland realiseren. Deze betrokkenheid zien we als essentieel in een volledige duurzame samenleving, omdat we alleen sámen voldoende energie kunnen realiseren en zo ook zelfvoorzienend kunnen zijn. 

  Is je vraag beantwoord?

Reviews klanten Huismerk Energie

Zij geven ons gemiddeld een 7,6 van de 10

En 78% van onze klanten beveelt ons aan

Naar alle reviews

WhatsApp met ons

Snel je vraag stellen? Stuur ons een WhatsApp. We zijn het best bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.

06 - 823 641 18

Vragen over het onderzoek?

Bel ons op 088 - 105 11 22. Ben je een journalist en heb je vragen over het onderzoek? Mail dan naar pers@huismerkenergie.nl