Bekijk al onze veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk dan of je vraag bij de veelgestelde vragen staat. Deze staan verdeeld op onderwerp. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op via eigenhuis@huismerkenergie.nl. 

Bekijk de vragen

Zoek binnen de veelgestelde vragen

Klantvragen

 • Hoe kan ik mijn contract annuleren?
  Ben je overgestapt naar Huismerk Energie, maar wil je hier toch van afzien? Je hebt recht op 14 kalenderdagen bedenktijd. Dit betekent dat je binnen deze periode je contract kosteloos mag annuleren. Hiervoor kun je ons bereiken op 088 - 105 11 00. Wil je na deze periode je contract opzeggen, dan brengen wij hier kosten voor in rekening. De hoogte hiervan is wettelijk vastgelegd en afhankelijk van jouw overeenkomst.

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe vraag ik een nieuwe gebruikersnaam en/of wachtwoord op?

  Ben je de inloggegevens voor Mijn Huismerkenergie kwijt? Vraag dan een nieuw wachtwoord aan via de optie ‘wachtwoord vergeten’ op je inlogscherm. Ook kun je het wachtwoord telefonisch aanvragen. In dit geval vragen we je, op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, om jouw postcode, klantnaam en geboortedatum. Komt dit overeen met de bij ons bekende gegevens, dan sturen wij het nieuwe wachtwoord toe per mail. Wij verstrekken het wachtwoord niet telefonisch. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe wijzig ik mijn bankrekeningnummer?

  Wil je jouw bankrekeningnummer voor automatische incasso wijzigen? Log in op Mijn Huismerkenergie en pas bij 'mijn gegevens’ direct het bankrekeningnummer aan. Per eerstvolgende incassodatum wordt het termijnbedrag van je nieuwe bankrekeningnummer afgeschreven. Ook kun je het bankrekeningnummer telefonisch wijzigen. In dit geval vragen we je, op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, om jouw postcode, klantnaam en geboortedatum. Aanvullend controleren we ook het ‘oude’ rekeningnummer. Komt dit overeen met de bij ons bekende gegevens, dan passen wij uw bankrekeningnummer aan en sturen wij je een bevestiging via de mail. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe wijzig ik mijn e-mailadres?

  Wil jij je e-mailadres wijzigen? Log in op Mijn Huismerkenergie en pas bij 'mijn gegevens’ direct het e-mailadres aan. Binnen enkele dagen ontvang je berichten op dit nieuwe e-mailadres. Ook kun je het wachtwoord telefonisch aanvragen. In dit geval vragen we je, op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, om jouw postcode, klantnaam en geboortedatum. Komt dit overeen met de bij ons bekende gegevens, dan passen wij het e-mailadres aan. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Kan ik mijn contract op een andere naam laten zetten?

  Je energiecontract is persoonsgebonden en staat op jouw naam. Het contract omzetten op een andere naam is dus niet mogelijk. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Kan ik overstappen op een ander product van Huismerk Energie?

  In sommige gevallen is dat mogelijk. Graag bekijken we samen jouw persoonlijke situatie. Bel ons op 088-1051122 (lokaal tarief). 

  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom kan ik niet inloggen op Mijn Huismerkenergie?

  Controleer altijd het volgende:

  • Heb je ingelogd met je klantnummer?
  • Heb je het juiste wachtwoord opgegeven? Let hierbij op dat je wachtwoord hoofdlettergevoelig is

  Ben je het wachtwoord vergeten? Vraag dan een nieuw wachtwoord aan via de optie ‘wachtwoord vergeten’ via het inlogscherm. Je kunt ook het wachtwoord telefonisch opnieuw opvragen. Dan vragen we je, op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens om je postcode, klantnaam en geboortedatum. Wij zullen dan het nieuwe wachtwoord per mail aan je toesturen aan het bij ons bekende e-mailadres. Wij verstrekken het wachtwoord niet telefonisch. 

  Als er een andere oorzaak is, neem dan contact met ons op via 088-1051122 (lokaal tarief).

  Is je vraag beantwoord?

 • Wordt mijn energiecontract bij Huismerk Energie stilzwijgend verlengd?

  Tegen het einde van je contract, bieden wij je altijd pro-actief een nieuw contract aan. Maak je geen gebruik van ons verlengingsaanbod, dan hoef je niets te doen. Wij blijven dan gewoon energie leveren tegen het vrij opzegbare Huismerk Flexibel contract.

  Is je vraag beantwoord?

Meterstanden

 • De meterstanden die Huismerk Energie heeft gebruikt voor het termijnbedrag zijn onjuist. Hoe kan dat?

  Lever je energie terug doordat je zonnepanelen hebt? Dan kan het zijn dat Huismerk Energie hier nog niet van op de hoogte is. Er is dan ook geen rekening gehouden met teruglevering in je termijnbedrag. 

  Misschien is er nog wel een andere reden die we niet hebben voorzien. Uiteraard willen we graag dat je termijnbedrag zo goed mogelijk overeenkomt met wat je werkelijk verbruikt. Als het termijnbedrag onjuist is, kun je deze altijd wijzigen via Mijn Huismerkenergie. Ook kun je zelf contact met ons opnemen via 088-1051122 (lokaal tarief).  

  Is je vraag beantwoord?

 • Het lukt me niet om de meterstanden door te geven, wat kan ik doen?

  Lukt het niet om de meterstanden via Mijn Huismerkenergie of met de meterstandenkaart door te geven? Neem dan even contact met ons op: 088-1051122 (lokaal tarief). Wij helpen je graag persoonlijk verder om de juiste meterstanden te verwerken.

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe geef ik meterstanden door?

  Wanneer je de meterstanden moet doorgeven, ontvang je van ons hier bericht over. Je kunt de meterstanden op een van de volgende manieren eenvoudig aan ons doorgeven:

  • Het makkelijkst is om je meterstanden door te geven via je persoonlijke online klantomgeving ‘Mijn Huismerkenergie’. Je kunt je meterstanden invoeren onder het kopje 'Verbruik'. Inloggen kan met je klantnummer en wachtwoord. Wachtwoord vergeten? Vraag via de link hierboven eenvoudig een nieuw wachtwoord aan.
  • Je kunt je meterstanden online doorgeven via de meterstandenpagina op onze website. Let op: vul je klantnummer (zie hierboven) en je gegevens goed in!
  • Je kunt je meterstanden ook via WhatsApp aan ons doorgeven via 06 266 266 22. Dit mag zelfs met een foto. Zorg er dan wel voor dat de meterstanden goed te lezen zijn en je ook je klantnummer toestuurt.

  Hebben we geen e-mailadres van je? Dan ontvang je een meterstandenkaart thuis. 

  Hulp nodig bij het aflezen van de meterstanden? Op huismerkenergie.nl/meterstanden leggen wij je alles uit! 

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe kan ik meer inzicht krijgen met een slimme meter?

  Heb je een slimme meter en wil je graag altijd op de hoogte zijn van je energieverbruik? Bijvoorbeeld om eenvoudig het verbruik en besparing te monitoren of om de teruglevering van je zonnepanelen te bekijken? Vraag dan de Slimme Energiemanager aan! Om jou inzicht te geven in je verbruik moeten we de kwartierwaarden van je slimme meter uitlezen. Omdat dit privacygevoelige informatie is, vragen we hiervoor expliciet om jouw toestemming. We gebruiken deze gegevens alleen voor jouw persoonlijke Slimme Energiemanager. We verstrekken deze niet aan derden. Je kunt het dagelijks uitlezen ook altijd weer stopzetten door ons te mailen of te bellen. De Slimme Energiemanager vraag je aan via Mijn Huismerkenergie. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe weet ik zeker dat jullie mijn meterstanden goed hebben ontvangen?

  Voordat wij jouw meterstanden invoeren, controleren we altijd of we de meterstanden juist hebben ontvangen. Hebben we ze niet juist ontvangen, dan laten we je dit weten! Hoor je niks van ons, dan hebben we de meterstanden goed ontvangen. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Ik heb een slimme meter. Moet ik dan ook meterstanden doorgeven?

  Als je een slimme meter hebt, hoef je de meterstanden niet zelf door te geven. We kunnen de meterstanden op afstand uitlezen. Als je een slimme meter hebt, verwerken we de meetgegevens voor de Slimme Energiemanager - indien gemachtigd - een tweemaandelijks verbruiksoverzicht, het nauwkeurig opstellen van de jaarnota of de eindnota bij verhuizing of beëindiging van het contract. Het tweemaandelijkse verbruiksoverzicht vind je in Mijn Huismerkenergie. Wil je liever niet dat Huismerk Energie tweemaandelijks het verbruik uitleest? Neem dan even contact met ons op of geef dit aan via Mijn Huismerkenergie. Je meterstanden worden vervolgens nog maar één keer per jaar uitgelezen voor de jaar- of eindnota.


  Is je vraag beantwoord?

 • Ik heb mijn meterstanden doorgegeven. Wanneer ontvang ik mijn jaar-/eindnota?

  Nadat je je meterstanden hebt doorgegeven, ontvang je de jaar-/eindnota binnen 4 tot 6 weken. Heb je een slimme meter? Dan lezen wij je meterstanden automatisch uit. Ook dan duurt het 4 tot 6 weken voordat je de jaar-/eindnota ontvangt. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Ik heb verkeerde meterstanden doorgegeven. Wat moet ik doen?

  Wanneer je verkeerde meterstanden hebt doorgegeven, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op: 088-1051122 (lokaal tarief). Wij helpen je graag verder om de juiste meterstanden te verwerken.


  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom moet ik mijn meterstanden doorgeven?

  Meterstanden zijn de basis voor een correcte factuur. Ze laten zien hoeveel energie je verbruikt hebt. Je geeft de meterstanden door wanneer je bent overgestapt of wanneer je verhuisd bent naar een nieuwe woning. Daarnaast vragen we één keer per jaar jouw actuele meterstanden op voor het opmaken van de jaarnota.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wanneer moet ik meterstanden doorgeven?

  Wij vragen de meterstanden op bij je overstap, voor een verhuizing of om een jaarnota (telkens na 12 maanden) op te kunnen stellen. Je ontvangt geen bericht indien je in het bezit bent van een slimme meter, dan worden je meterstanden uitgelezen. Het plaatsen van een nieuwe meter of een tariefswijziging vormen geen aanleiding om je meterstanden op te vragen.


  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is een correctie op mijn meterstanden?

  Indien er een foutieve meterstand bekend is bij Huismerk Energie, wordt er een correctie toegepast. Wij nemen contact op met de netbeheerder om de oorzaak van het verschil in meterstand vast te stellen. Afhankelijk van de oorzaak, wordt de meterstand gecorrigeerd.


  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is het gevolg van het niet doorgeven van meterstanden?

  Wanneer je de meterstanden niet tijdig doorgeeft, maakt de netbeheerder een schatting van de meterstanden. Deze zouden kunnen afwijken van je werkelijke standen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je nota. Geef je meterstanden dan ook altijd tijdig door.


  Is je vraag beantwoord?

 • Wie vraagt mijn meterstanden op?

  Je energieleverancier is verantwoordelijk voor de meterstanden. De meterstanden geef je dan ook door aan Huismerk Energie. In het geval van een overstap geeft Huismerk Energie je meterstanden ook door aan de oude leverancier. Deze standen dienen dan als uitgangspunt voor de eindafrekening. Het is dan ook belangrijk om de actuele meterstanden door te geven wanneer er om gevraagd wordt. 

  Is je vraag beantwoord?

Betalingen

 • Op welk rekeningnummer kan ik een betaling overmaken?

  Wilt je een factuur of een openstaande rekening betalen?  Dit kun je overmaken naar bankrekeningnummer NL56 RABO 0157 1285 71 t.a.v. Huismerk Energie. Vergeet niet je klantnummer te vermelden in de beschrijving.  

  Is je vraag beantwoord?

Onze energie

 • Hoe weet ik of de stroom van Huismerk Energie ook echt groen is?

  Aan de stroom die uit jouw stopcontact komt, zie je niet of jouw stroom groen is of waar jouw energie vandaan komt. Om toch aan te kunnen geven dat de stroom die wij leveren 100% lokaal groen is, bestaat er een systeem in Nederland:

  • Certificaten: de 'Garantie van Oorsprong' is een garantiecertificaat dat per MWh aangeeft waar deze energie is opgewekt. Huismerk Energie heeft voor elke geleverde MWh ook een Garantiecertificaat.  
  • Stroometiket: elke energieleverancier is wettelijk verplicht om ieder jaar een Stroometiket op te stellen. Het Stroometiket geeft inzicht in welke energie is geleverd. Als je groene stroom afneemt, kun je op het stroometiket precies zien welk percentage van de stroom (lokaal) groen is, welk percentage grijs en welk percentage onbekend. Het Stroometiket staat vermeld op onze website en in je jaarnota. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe weet ik of het stroometiket klopt?

  De ACM (Autoriteit Consument & Markt) controleert het Stroomtiket van elke leverancier, dus ook van Huismerk Energie, op de volgende punten:

  • Heeft het energiebedrijf de stroometiketten op tijd verstuurd? 
  • Is het stroometiket volgens de regels?
  • Kloppen de percentages die het energiebedrijf op het stroometiket heeft gezet?

  Als je groene stroom afneemt, kun je op het stroometiket precies zien welk percentage van je stroom groen is, waar je groene energie vandaan komt, welk percentage grijs en welk percentage onbekend. De balans wordt pas na het eind van het jaar opgemaakt. Het stroometiket dat je op de website ziet, is het stroometiket van voorgaand jaar. Hoe de precieze verhouding van groene en lokaal groene energie wordt in het huidige jaar, is afhankelijk van de stroom die jij uiteindelijk kiest.

  Is je vraag beantwoord?

 • Ik wek zelf energie op. Hoe gaan jullie om met salderen en terugleveren?

  Als je zelf energie opwekt en teruglevert, dien je dit altijd door te geven via energieleveren.nl. De energie die je opwekt, brengen wij per WOZ-locatie in mindering op je verbruik. Wek je meer stroom op dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je voor elke teruggeleverde kWh, het overeengekomen kale leveringstarief tot aan een grens van 10.000 kWh per jaar (als totaal van alle telwerken). Lever je meer dan 10.000 kWh op jaarbasis extra terug, dan ontvang je voor elke teruggeleverde kWh boven deze grens het kale leveringstarief met een afslag van € 0,01250 per kWh. Is je verbruiksperiode korter dan een jaar, dan wordt dit naar rato verrekend. Btw en overheidsheffingen worden ook per WOZ-locatie in rekening gebracht c.q. verrekend volgens de geldende wetgeving.

  Is je vraag beantwoord?

 • Waar komt de stroom van Huismerk Energie vandaan?

  We leveren stroom opgewekt uit 100% duurzame energiebronnen uit Nederland. Je vindt ons stroometiket op de website. Bij het pakket 3 Jaar Zeker Collectief Voordeel leveren wij je wind- en zonne-energie uit Nederland. Huismerk Energie zet deze milieuvriendelijk opgewekte stroom op het elektriciteitsnet door naar je huis. Aan de elektriciteit zelf merk je niet hoe deze is opgewekt. Het verschil met andere soorten stroom is dat we met deze lokaal opgewekte duurzame stroom een bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland. Door deze energie te leveren, stimuleren we lokale opwek en vergroten we het aandeel duurzame energie in Nederland.


  Is je vraag beantwoord?

 • Waar komt het gas van Huismerk Energie vandaan?

  Wij leveren gas uit Nederland, maar compenseren dit door te investeren in bos-, wind- en hydroprojecten die de CO₂-uitstoot tegengaan. We zien wel een belangrijke rol voor groen gas. Het aandeel groen gas in Nederland is nu nog klein, maar we onderzoeken de mogelijkheden om dit aandeel te vergroten. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat doet een netbeheerder?

  Een netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. De netbeheerder registreert alle aansluitingen en zorgt ervoor dat je een aansluiting op het net krijgt. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen, omdat per regio één netbeheerder verantwoordelijk is. Je verandert alleen van netbeheerder als je verhuist naar de regio van een andere netbeheerder.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is het verschil tussen groene stroom en lokaal groene stroom?

  Het verschil tussen groene stroom en lokaal groene stroom is de plaats van herkomst.

  • Groene stroom is meestal afkomstig van waterkrachtcentrales in Scandinavië 
  • Lokaal groene stroom wordt opgewekt in Nederland, in je eigen omgeving. Hierdoor weet je zeker waar je energie vandaan komt. Je kunt er zelfs voor kiezen om te investeren in een van onze lokale projecten. Hiermee krijg je deze energie geleverd, ontvang je rendement én maak je Nederland duurzamer. Als Nederland meer zelf kan voorzien in groene energie, zijn we minder afhankelijk van grijze stroom die nu vaak elders in Europa wordt opgewekt.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is salderen?

  Liggen er zonnepanelen op je dak? Dan heb je vast al eens van de term 'salderen' gehoord. Als je zelf energie opwekt, dan gebruik je die energie voor verbruik in je eigen huis. Op het moment dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat je verbruikt, lever je dit terug aan het elektriciteitsnet. Je energiemeter houdt bij hoeveel je hebt teruggeleverd. Aan het einde van het jaar wordt de energie die je hebt afgenomen van je leverancier, verrekend met de energie die je zelf hebt opgewekt. Dit heet salderen.

  Is je vraag beantwoord?

Energierekening

 • Hoe is mijn eindnota opgebouwd?

  Je ontvangt je eindnota als je besluit over te stappen naar een andere leverancier of verhuist. In de eindnota staan de daadwerkelijk gemaakte kosten op basis van je energieverbruik, verrekend met de termijnbedragen. Op jouw eindnota zie je direct of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen. Wil je weten hoe je energietarief is opgebouwd? Kijk dan op https://huismerkenergie.nl/tarieven-en-berekenen/jouw-rekening.

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe is mijn jaarnota opgebouwd?

  Eenmaal per jaar ontvang je van ons een jaarafrekening. In deze jaarafrekening staan de daadwerkelijk gemaakte kosten op basis van je energieverbruik, verrekend met de termijnbedragen. 
  Deze gespecificeerde rekening is gebaseerd op je daadwerkelijke verbruik van het afgelopen jaar. Dit is alleen het geval wanneer je de meterstanden hebt doorgegeven of als de slimme meter is uitgelezen voor de begindatum en einddatum van de jaar nota. Wil je weten hoe je energietarief is opgebouwd? Kijk dan op https://huismerkenergie.nl/tarieven-en-berekenen/jouw-rekening. 


  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe is mijn verzamelfactuur opgebouwd?

  Wanneer je energieaansluitingen hebt op meer dan drie adressen, ontvang je een verzamelfactuur. De verzamelfactuur bestaat uit het totaal te betalen bedrag en een overzicht van de adres inclusief termijnbedragen. Wil je weten hoe je energietarief is opgebouwd? Kijk dan op https://huismerkenergie.nl/tarieven-en-berekenen/jouw-rekening

  Is je vraag beantwoord?

 • Ik lever energie terug. Zie ik dat ook op mijn jaarnota?

  Als je gaat terugleveren, dien je dit altijd door te geven via energieleveren.nl. Ook is het afhankelijk van je type meter. 

  • Heb je een slimme meter met terugleverstanden? Dan zie je precies hoeveel je hebt verbruikt en hebt teruggeleverd
  • Heb je een oude meter, dan draait je meter als het ware terug. Heb je meer teruggeleverd dan je zelf hebt verbruikt? Dan kun je zien dat je voor stroom geld terug krijgt. Heb niet voldoende opgewekt om je verbruik te compenseren, dan zul je alleen zien dat je verbruik lager uitvalt.  


  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom betaal ik bij op mijn jaarnota?

  Aan het begin van een verbruiksjaar wordt een maandelijks termijnbedrag voor je berekend op basis van het verwachte verbruik voor het komende jaar. Aan het einde van het verbruiksjaar neem je zelf de meterstand(en) op of lezen wij deze voor je uit (als je een slimme meter hebt). Met deze meterstanden berekenen we of je minder of juist meer verbruikt hebt dan we vooraf berekend hebben. Heb je meer verbruikt dan verwacht, dan betaal je bij. Heb je minder verbruikt dan verwacht, dan krijg je geld terug. Uiteindelijk betaal je precies wat je verbruikt hebt. 


  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom betaal ik een boete/opzegvergoeding?

  Dit is een wettelijk vastgesteld bedrag dat een energieleverancier in rekening kan brengen als je het contract voor het einde van de looptijd beëindigd. Hoe langer de resterende looptijd van je contract, hoe hoger de opzegvergoeding zal zijn. De wettelijke maximale hoogte van een boete voor een particulier contract is per aansluiting, inclusief btw voor een contract met een resterende looptijd van minder dan 1,5 jaar € 50,00, tussen 1,5 en 2 jaar € 75,00, tussen 2 en 2,5 jaar € 100,00, langer dan 2,5 jaar € 125,00. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom betaal ik netbeheer (transport)kosten?

  De netbeheerder zorgt ervoor de stroom en gas van de energiebron bij jouw huis terechtkomen. Voor het onderhouden van deze netten, maar ook de aansluitingen en de meter in je kast, betaal je netbeheerkosten. Hiervoor ontvang je geen aparte nota van je netbeheerder, maar deze kosten betaal je automatisch via Huismerk Energie. Wij geven dat bedrag meteen door aan de netbeheerder en rekenen hier geen extra kosten voor. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom betaal ik overheidsheffingen?

  De overheid heft overheidsheffingen over je energieverbruik om te stimuleren dat je minder energie verbruikt. De hoogte ervan wordt bepaald door de overheid, maar Huismerk Energie brengt deze in rekening. Zo krijg je geen aparte facturen. Je betaald over je volledige verbruik een tarief per kWh of m3. Omdat je een bepaalde hoeveelheid stroom en gas nodig hebt om te kunnen leven, krijg je jaarlijks een compensatie, namelijk de vermindering energiebelasting. Deze korting zie je ook terug in de berekening van je termijnbedrag.

  Daarnaast is in de wet is vastgelegd dat je btw betaalt over het gehele energierekening. Je betaalt dus ook btw over de overheidsheffingen.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wanneer ontvang ik de eindnota?

  Binnen 6 weken nadat je levering bij Huismerk Energie is beëindigd, ontvang je de eindnota. We maken de eindnota op zodra je nieuwe leverancier de meterstanden aan ons heeft doorgegeven.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wanneer ontvang ik mijn jaarnota?

  Als je 12 maanden klant bent van Huismerk Energie, maken we de jaarnota op. Dit doen we aan de hand van de meterstanden die je hebt doorgegeven of de uitgelezen meterstanden (indien in het bezit van een slimme meter). De jaarnota wordt dus niet aan het eind van het kalenderjaar opgemaakt, maar 12 maanden nadat we zijn gestart met leveren van energie. Je ontvangt de jaar-/eindnota binnen 4 tot 6 weken. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is de energiebelasting?

  Energiebelasting betaal je op basis van je energieverbruik. Je betaalt energiebelasting aan de overheid, omdat energieverbruik nadelige gevolgen kan hebben voor het milieu. Fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardgas kunnen opraken. Door energiebelasting te heffen, hoopt de overheid dat we zuiniger omgaan met energie.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is de vermindering energiebelasting?

  De vermindering energiebelasting wordt gegeven als compensatie voor de overheidsheffingen die de overheid heft en geldt voor stroomaansluitingen op een locatie voor wonen en werken. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is een regiotoeslag gas?

  Dit is een toeslag voor het transport voor gas en is opgenomen in het leveringstarief voor gas. De hoogte van de toeslag voor het transport van gas is afhankelijk van de regio waarin je woont. Hoe verder je van de gasbron in Groningen woont, des te hoger is de regiotoeslag gas. Ben je na 1 juli 2018 klant geworden bij Huismerk Energie? Dan maken we geen onderscheid meer in regio’s.  


  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is Opslag Duurzame Energie (ODE)?

  Dit is een heffing die door de overheid is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. De heffing is afhankelijk van de hoogte van je energieverbruik. Iedere energieverbruiker moet ODE betalen.


  Is je vraag beantwoord?

 • Wat moet ik doen als ik mijn energierekening niet kan betalen?

  Het is vervelend als je de energierekening niet kunt betalen. Graag willen we samen overleggen of er een passende oplossing is voor je situatie. Neem hiervoor contact met ons op: 088-1051122 (lokaal tarief).

  Is je vraag beantwoord?

Tarieven

 • Wanneer gelden normaal en daltarieven?

  Het kan zijn dat je een enkele elektriciteitsmeter hebt of een dubbele meter. Als je een dubbele meter hebt, betekent dit dat je stroomverbruik overdag en 's nachts apart wordt gemeten en je hiervoor ook een ander tarief kunt krijgen. Welk tarief het beste bij jouw situatie past, kun je aan onze klantenservice vragen. 

  • Daltarief: van 21.00 of 23.00 uur tot 7.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen. 
  • Normaaltarief: van 7.00 uur tot 21.00 of 23.00 uur

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is het verschil tussen vaste en variabele tarieven?

  Bij vaste tarieven wordt de marktconforme prijs op het moment van afsluiten als uitgangspunt genomen voor de energieprijs voor de rest van de contractduur. Indien de energieprijs schommelt, merk je hier niets van.

  Variabele tarieven worden twee keer per jaar gewijzigd, naar de marktprijs die op dat moment geldt. Prijswijzigingen worden altijd vooraf aan je doorgegeven, zodat je altijd kunt besluiten om je tarieven vast te zetten. Huismerk Energie heeft twee contractvormen met variabel tarief, namelijk het Huismerk Modelcontract en Huismerk Flexibel. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe zijn de tarieven opgebouwd?

  De tarieven zijn uit verschillende onderdelen opgebouwd, namelijk leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten:

  • Voor stroom is het leveringstarief de eenheidsprijs voor één kWh stroom en is afhankelijk van je soort meter
  • Voor gas is het leveringstarief de eenheidsprijs voor één m³ gas
  • Voor zowel stroom als gas betaal je vaste leveringskosten
  • De energiebelasting is bij elke leverancier een vast bedrag per kWh en is dus afhankelijk van je verbruik. Energiebelasting moet je bij elke leverancier betalen
  • Opslag Duurzame Energie (ODE) is ook een vorm van belasting, die wordt gebruikt om de investering in duurzame energie te stimuleren. Ook de ODE is afhankelijk van je verbruik en dien je bij elke leverancier te betalen
  • Over je gehele energienota betaal je btw


  Is je vraag beantwoord?

 • Biedt Huismerk Energie ook variabele tarieven aan?

  Ja, Huismerk Energie heeft het Flexibel product, met variabele tarieven. Deze tarieven kunnen 6 keer per jaar worden gewijzigd. Hiervan word je altijd tijdig op de hoogte gesteld. Ook kun je kiezen voor het Huismerk Modelcontract. De tarieven van het Modelcontract worden twee keer per jaar gewijzigd, namelijk op 1 januari en 1 juli. Ook hiervan word je tijdig en persoonlijk op de hoogte gesteld. De bedragen van de energiebelasting en de ODE (opslag duurzame energie) zijn bij iedere leverancier gelijk. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is goedkoper: enkel of dubbel tarief?

  Welk tariefsoort voor stroom voor jou relevant en het meest gunstig is, is afhankelijk van je verbruik en de tijdstippen waarop je stroom verbruikt. Doorgaans verschilt het erg weinig bij een gemiddeld consument, maar het kan zijn dat als je meer stroom verbruikt in de avonduren, dubbel tarief gunstiger kan zijn. Verbruik je juist overdag veel energie? Dan is enkeltarief wellicht de beste optie. We rekenen graag voor je uit, wat voor jou gunstig is. Neem voor een advies contact met ons op via 088-1051122 (lokaal tarief). 
  Is je vraag beantwoord?

Termijnbedrag

 • Kan ik mijn termijnbedrag aanpassen?

  Je kunt altijd zelf je termijnbedrag aanpassen in Mijn Huismerkenergie. Je mag je termijnbedrag oneindig verhogen en met maximaal 10% verlagen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Zijn er bijzondere omstandigheden of wijzigingen in je woonsituatie, waardoor je termijnbedrag meer zal afwijken? Neem dan even contact met ons op via 088-1051122 (lokaal tarief) en dan stemmen we het samen verder af. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Kan ik mijn termijnbedrag betalen op een ander moment in de maand?

  Betalingen bij Huismerk Energie worden altijd automatisch afgeschreven rond de 25e van de maand. Als je deze betaalwijze of datum niet prettig vindt, kun je er voor kiezen om te betalen met een factuur. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het betalen op factuur. Als je de betaalwijze wilt wijzigen, laat dit dan telefonisch aan ons weten: 088-1051122 (lokaal tarief) of geef dit door via Mijn Huismerkenergie. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Kan mijn termijnbedrag worden herberekend?

  Ja, wij kunnen je termijnbedrag altijd herberekenen. Geef hiervoor je huidige meterstanden door of geef toestemming om je slimme meter uit te laten lezen.

  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom betaal ik een termijnbedrag voor een maand waarin ik geen klant meer ben?

  Ben je overgestapt naar een andere leverancier of heb je je energiecontract opgezegd? Dan kan het zijn dat je nog een termijnbedrag betaalt voor de maand waarin je geen klant meer bij ons bent. Stel je bent op 30 juni geen klant meer, maar hebt de 25e van de maand wel al het termijnbedrag voor de maand juli betaald. Geen zorgen, wij verrekenen dit bedrag op je eindnota! Moet je bijbetalen? Dan gebruiken we dit bedrag om de kosten (deels) te dekken en anders krijg je het gewoon terug. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom betaal ik een vast termijnbedrag?

  Voorafgaand aan het starten met leveren berekenen we het maandelijkse termijnbedrag: de prijs voor hoeveelheid energie die je de komende twaalf maanden gaat verbruiken. Deze berekening is gebaseerd op verbruiksgegevens die je zelf hebt doorgegeven of die we van je netbeheerder ontvangen. Om te zorgen dat je niet in één keer per jaar een groot bedrag betaalt voor je energiekosten, verdelen we het verwachte verbruik over twaalf termijnen: je maandelijkse termijnbedrag.


  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom hebben mijn vorige leverancier en Huismerk Energie in dezelfde maand een termijnbedrag afgeschreven?

  Er zijn meerdere redenen waarom je vorige energieleverancier en Huismerk Energie in dezelfde maand een bedrag hebben afgeschreven:

  • Een van de meest voorkomende redenen is het verschillende moment waarop het termijnbedrag wordt afgeschreven. Bij Huismerk Energie wordt het termijnbedrag altijd voorafgaand aan de maand van levering afgeschreven. Het kan zijn dat je vorige leverancier eenmalig op hetzelfde moment afschrijft, omdat je daar áchteraf betaalt.
  • Betaalde je bij je vorige leverancier het termijnbedrag ook voorafgaand aan de maand? Dan kan het zijn dat je vorige leverancier de overstap nog niet heeft verwerkt en het termijnbedrag onterecht heeft afgeschreven. Meestal wordt dit verrekend op de eindnota, maar je mag het termijnbedrag ook terugvorderen via de bank. Neem wel even contact op met je vorige leverancier.
  • Is het bedrag dat de vorige leverancier heeft afgeschreven geen termijnbedrag? Het kan zo zijn dat je bij de vorige leverancier moest bijbetalen op de eindnota en zij dit bedrag nu hebben afgeschreven.

  Wanneer je vorige en nieuwe energieleverancier in dezelfde maand een bedrag afschrijven kan dit vervelend zijn. Is dit het geval? Laat het ons weten! Dan zoeken we samen naar een passende oplossing!


  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom is mijn termijnbedrag anders dan bij mijn vorige leverancier?

  Je termijnbedrag is gebaseerd op een verwachting van je energiekosten voor het aankomende jaar. Op het einde van het jaar wordt precies berekend wat je verbruik is geweest en wordt de balans opgemaakt. Het termijnbedrag is gebaseerd op de tarieven van Huismerk Energie, inclusief de netbeheerkosten, energiebelasting, ODE en btw. Het termijnbedrag kan mogelijk afwijken van je vorige leverancier door:

  • Een ander verbruik als uitgangspunt voor het termijnbedrag.
  • Een ander leveringstarief dat verschilt per leverancier.
  • Als de nieuwe netbeheerkosten en/of overheidsheffingen nog niet zijn doorberekend bij je vorige leverancier. Deze wijzigen één keer per jaar.


  Is je vraag beantwoord?

 • Waarom is mijn termijnbedrag gewijzigd?

  Je termijnbedrag wordt één keer per jaar door ons gewijzigd op basis van je jaarnota (n.a.v. een fysieke opname van de netbeheerder kan het termijnbedrag ook worden gewijzigd wanneer blijkt dat het standaard jaar verbruik (drastisch) wijzigt). Bij het opstellen van je jaarnota weten we precies wat je verbruik is geweest van het afgelopen jaar. Wijkt je verbruik af ten opzichte van het vorige jaar? Dan stellen we je termijnbedrag omhoog of omlaag bij.  Zo voorkom je bijbetaling bij je volgende jaarnota. Het kan ook zo zijn dat de overheidsheffingen en/of de netbeheerkosten zijn gestegen. Deze kosten zijn voor alle energieleveranciers gelijk en zullen dan bij alle energieleveranciers stijgen. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Wanneer wordt mijn termijnbedrag geïncasseerd?

  Het termijnbedrag wordt altijd voorafgaand aan de maand rond de 25e automatisch afgeschreven. Indien je hebt aangegeven dat je graag op factuur betaalt, ontvang je van ons hiervoor een factuur.

  Stap je over op de 1e van de maand? Dan brengen wij het eerste termijnbedrag net na de overstap in rekening. Als je bijvoorbeeld op 1 juli overstapt, brengen wij het eerste termijnbedrag voor de maand juli, rond 1 juli in rekening. Het termijnbedrag voor de maand augustus betaal je dan rond 25 juli. Vervolgens wordt het termijnbedrag altijd rond de 25e van de maand afgeschreven.  


  Is je vraag beantwoord?

 • Wanneer wordt mijn termijnbedrag vastgesteld?

  Je termijnbedrag kun je zelf eenvoudig berekenen op onze website, vóórdat je besluit om over te stappen naar Huismerk Energie. Alle kosten zijn ook al opgenomen in deze berekening. Het is wel belangrijk dat je een juist verbruik invult. Uiteraard controleren we altijd voorafgaand aan de levering of het verbruik dat je hebt opgegeven klopt. Je kunt het termijnbedrag ook altijd wijzigen via Mijn Huismerkenergie. Je termijnbedrag wijzigt mogelijk pas weer bij je jaarnota.

  Is je vraag beantwoord?

Verhuizen

 • Als ik ga verhuizen, stopt mijn contract dan automatisch?

  Nee je contract loopt gewoon door, want een contract is persoonsgebonden en niet gekoppeld aan jouw adres. Als je verhuist, geef je het nieuwe adres aan ons door en wij zorgen ervoor dat je energie krijgt geleverd op je nieuwe adres en de levering stopt op je oude adres. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe geef ik mijn verhuizing door?

  Via Mijn Huismerkenergie. Hier kun je ook direct de meterstanden van je oude en je nieuwe adres doorgeven. Wil je de meterstanden liever telefonisch doorgeven? Dat kan via 088 - 105 11 22 (lokaal tarief). De gegevens worden direct verwerkt in onze administratie. Indien er nog vragen of onduidelijkheden zijn, neem dan gerust even contact met ons op. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe wordt mijn nieuwe termijnbedrag berekend?

  Het termijnbedrag wordt vastgesteld op basis van het verbruik van het voorgaande jaar op je adres en is afhankelijk van de woning en jouw gebruik van stroom en gas. Indien je naar een nieuw adres verhuist kan het zijn dat het verbruik dat bekend is op dit adres afwijkt van jouw verbruik op dit adres. Wij adviseren je dan ook om je verbruik in het begin goed in de gaten te houden. Graag maken we na 6 maanden een nieuwe berekening om te kijken of het termijnbedrag bijgesteld moet worden. In het geval van nieuwbouw, maakt de netbeheerder een berekening van het verwachte verbruik. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Ik ga verhuizen, wat nu?

  Ga je verhuizen? Huismerk Energie verhuist met je mee. Je geeft je verhuizing eenvoudig door via Mijn Huismerkenergie of telefonisch via 088 - 105 11 22 (lokaal tarief).

  • Het verwerken van een verhuizing duurt minimaal 10 werkdagen. Daarom is het verstandig om de verhuisdatum op tijd door te geven. Wij zorgen er dan voor dat de levering van energie op je nieuwe adres geregeld is op het moment dat je de sleutel van je nieuwe woning ontvangt. Wij melden je af bij je oude netbeheerder en melden je aan bij je nieuwe netbeheerder in het geval dat je naar een ander netgebied verhuist. 
  • Voor je verhuizing is het belangrijk dat je de meterstanden van zowel je oude als je nieuwe adres zo snel mogelijk doorgeeft. Dit in verband met het zo nauwkeurig mogelijk vaststellen van je nieuwe maandelijkse termijnbedrag.  
  • Het niet op tijd doorgeven van je verhuizing, betekent een te late aansluiting van stroom en gas. Dat kan erg vervelend zijn. Is het niet mogelijk om de verhuisdatum 10 werkdagen van tevoren door te geven? Doe dit dan alsnog zo snel mogelijk. Huismerk Energie helpt je graag om de energielevering op je nieuwe adres zo snel mogelijk te voor elkaar te krijgen. 


  Is je vraag beantwoord?

 • Ik moet voor het eerst een energiecontract afsluiten. Hoe werkt dat?

  Heb je nog geen energieleverancier en betrek je een woning waar je energie moet regelen? Meld je dan aan bij Huismerk Energie. Na je aanmelding gaat de wettelijke bedenktijd/afkoelperiode van 14 kalenderdagen in. Na deze 14 dagen dienen we het verzoek pas in bij de netbeheerder. Weet je voorafgaand aan je aanmelding al wanneer je gaat verhuizen? Geef dit dan aan tijdens het bestellen van je product. Het contract zal dan per deze datum ingaan op het nieuwe adres. Is het nog niet duidelijk wanneer je gaat verhuizen? Geef dan de datum van sleuteloverdracht zo snel mogelijk aan ons door.


  Is je vraag beantwoord?

 • Kan ik mijn contract op datum van sleuteloverdracht laten ingaan?

  Jazeker. Op het moment dat je de sleutel van je woning ontvangt, kunnen wij energie leveren op jouw adres. Let er wel op, dat het verwerken van een verhuizing minimaal 10 werkdagen duurt. Wij zorgen er ook voor dat het leveren van energie op je oude adres stopt op het moment dat je de sleutel inlevert. Daarom is het verstandig om de verhuisdata op tijd door te geven. Wij zorgen er dan voor dat je niet dubbel betaalt en niet zonder energie komt te zitten. Verhuis je ook naar een ander netgebied? Dan melden wij je af bij je oude netbeheerder en melden je aan bij je nieuwe netbeheerder. 


  Is je vraag beantwoord?

 • Neemt een nieuwe bewoner automatisch het contract over?

  Een energiecontract is persoonsgebonden, niet adresgebonden. Hierdoor kun je het energiecontract niet overdragen aan de nieuwe bewoner of eigenaar van het pand.

  Is je vraag beantwoord?

 • Rekenen jullie verhuiskosten?

  Nee, we brengen geen verhuiskosten in rekening. Service van het huis! 

  Is je vraag beantwoord?

 • Wanneer moet ik een verhuizing doorgeven?

  Het verwerken van een verhuizing duurt één werkdag. Wij zorgen er dan voor dat de levering van energie op je nieuwe adres dus binnen een dag geregeld is. Let er wel op dat je de meterstanden van je oude adres en je nieuwe adres doorgeeft. 

  Is je vraag beantwoord?

 • Wanneer moet ik mijn meterstanden doorgeven?

  Minimaal 10 werkdagen voordat je gaat verhuizen geef je de verhuisdatum door. Op de dag dat je de oude woning verlaat, geef je ook de meterstanden van stroom en gas aan Huismerk Energie door van je oude adres. Ook is het belangrijk om direct de meterstanden van je nieuwe woning door te geven, om zo een nieuw nauwkeurig termijnbedrag te kunnen berekenen. Op de verhuisdatum wordt de energielevering op het oude adres beëindigd en op het nieuwe adres gestart.

  Is je vraag beantwoord?

Mail ons

Heb je een vraag? Mails ons. We denken graag met je mee!

eigenhuis@huismerkenergie.nl

Bel ons

Liever iemand van onze medewerkers spreken? Bel ons. Voor vragen over je lidmaatschap kan je terecht bij Vereniging Eigen Huis via 033 - 450 77 50. 

088 - 105 11 22