Meer inzicht in je energienota

Ieder jaar ontvang je van ons een energienota voor de door jou verbruikte energie. Maar waar betaal je eigenlijk voor? Dat is niet altijd even duidelijk. Bovendien wijzigt nogal eens iets in de richtlijnen waar energieleveranciers zich aan moeten houden. We willen graag dat jij tevreden bent, daarom zetten we alle informatie voor je op een rij. 

Waaruit bestaan mijn totale energiekosten?

Je totale energiekosten bestaan uit de kosten voor jouw energieleverancier (leveringstarief en vaste leveringskosten), de netbeheerder (netbeheerkosten) en de overheid (energiebelasting, ODE en btw). Wij zorgen er voor dat jij maar één factuur krijgt en dragen de kosten voor netbeheerder en overheid voor jou af. Wel zo handig.

Energieleverancier 
Het leveringstarief is het tarief dat je aan ons betaalt, per verbruikte kilowattuur (kWh) stroom of kubieke meter (m3) gas. Dit is het tarief exclusief overheidsheffingen en btw. Samen met de vaste leveringskosten, de abonnementskosten voor de dienstverlening, worden dit leveringskosten genoemd. Deze betaal je aan je energieleverancier.

Netbeheerder
De netbeheerkosten zijn de kosten die je betaalt voor het vervoer van stroom en gas via de leidingen. Deze kosten brengen wij namens je netbeheerder in rekening op je energienota en dragen ze vervolgens weer af. De netbeheerderkosten kunnen jaarlijks veranderen.

Overheid
Voor iedere kWh stroom of m3 gas die je verbruikt, betaal je overheidsheffingen. Deze bestaan uit energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). De energiebelasting betaal je omdat de overheid wilt dat jij zuiniger omgaat met energie. ODE is een extra belasting waarmee de overheid investeringen in duurzame energie stimuleert. De overheid bepaalt ieder jaar opnieuw de hoogte van deze heffingen en alle energieleveranciers voeren de wijzigingen door in de tarieven. Je betaalt deze kosten via je energienota en wij dragen deze af aan de Belastingdienst. Daarnaast betaal je over je hele energienota 21% btw.

* De indeling in het diagram is een voorbeeld en gebaseerd op een verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.550 m3 gas, peildatum 1 januari 2018.

Hoe is mijn tarief voor stroom en gas opgebouwd?

Het totaaltarief dat je per verbruikte kWh stroom of m3 gas betaalt, bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Het leveringstarief: het tarief dat je betaalt aan je energieleverancier, per verbruikte kWh stroom of m3 gas. Bij een energiecontract met vaste leveringstarieven, blijft dit tarief de hele contractperiode gelijk.
 • Overheidsheffingen: de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Wij brengen deze kosten namens de overheid bij je in rekening en wij dragen ze weer af aan de Belastingdienst. De overheid bepaalt de hoogte van de overheidsheffingen en kan deze jaarlijks wijzigen. De overheidsheffingen zijn bij alle energieleveranciers gelijk.
 • Btw: bovenop het leveringstarief en overheidsheffingen komt 21% btw. Alle verschillende onderdelen van je tarief zijn inclusief 21% weergegeven. 

Het leveringstarief, overheidsheffingen en btw vormen samen je totaaltarief. Hieronder een voorbeeld.


Bedragen in € incl. BTW per kWh  Leveringstarief Energiebelasting Opslag Duurzame EnergieTotaal
Normaaltarief       € 0,07139     € 0,12654   € 0,01597 € 0,21390

Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij het lezen van mijn energienota?

Dat jij onze energienota begrijpt vinden wij belangrijk. Maar wij niet alleen, De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dit ook. Daarom heeft het ACM richtlijnen opgesteld, waaraan iedere leverancier moet voldoen. Deze richtlijnen voeren wij door in onze nota's. Zo hopen wij het je gemakkelijker te maken! Daarnaast wijzigen ook sommige andere factoren. Zo wijzigen vanaf 1 januari 2018 de overheidsheffingen en netbeheerkosten.

Tarieven vanaf nu altijd inclusief btw
Jouw aanbod, contract en energienota moeten allemaal dezelfde eenheden bevatten. Ofwel, jouw tarieven moeten overal hetzelfde worden weergegeven. Zo kan jij de gehele contractduur heel gemakkelijk al jouw tarieven vergelijken. En misschien had je het al gezien, sinds 1 juli 2017 zijn de tarieven en bedragen op je energienota altijd inclusief 21% weergegeven. In de begrippenlijst van je nota zijn de verschillende onderdelen waaruit jouw energienota bestaat, verder uitgelegd. 

Verhoging energiebelasting en netbeheerkosten in 2018
De overheidsheffingen en netbeheerkosten worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Per 1 januari 2018 zijn deze kosten omhoog gegaan. Alle energieleveranciers zijn verplicht deze wijzigingen door te voeren in de tarieven en op de energienota. Hierdoor kunnen er op jouw energienota verschillende tarieven staan: de overheidsheffingen en netbeheerkosten van 2017 én die van 2018. De leveringstarieven voor gas en stroom en vaste leveringskosten die je met ons hebt afgesproken blijven tijdens de contractperiode natuurlijk gelijk. 

Meer over deze wijziging

Wat is een termijnbedrag en hoe wordt de hoogte hiervan bepaald?

Iedere consument betaalt een maandelijks termijnbedrag: de prijs voor de geschatte hoeveelheid energie die je het komende jaar gaat verbruiken. Deze berekening is gebaseerd op verbruiksgegevens die je zelf hebt doorgegeven of die we van je netbeheerder ontvangen. Om te zorgen dat je niet één keer per jaar een groot bedrag betaalt voor je energiekosten of in de winter véél meer betaalt dan in de zomer, verdelen we het verwachte verbruik over twaalf termijnen: je maandelijkse termijnbedrag. Zo weet je iedere maand precies waar je aan toe bent.

Veelgestelde vragen

 • Hoe zijn de tarieven opgebouwd?

  De tarieven zijn uit verschillende onderdelen opgebouwd, namelijk leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten:

  • Voor stroom is het leveringstarief de eenheidsprijs voor één kWh stroom en is afhankelijk van je soort meter
  • Voor gas is het leveringstarief de eenheidsprijs voor één m³ gas en is afhankelijk van de gasregio waar je woont
  • Voor zowel stroom als gas betaal je vaste leveringskosten
  • De energiebelasting is bij elke leverancier een vast bedrag per kWh en is dus afhankelijk van je verbruik. Energiebelasting moet je bij elke leverancier betalen
  • Opslag Duurzame Energie (ODE) is ook een vorm van belasting, die wordt gebruikt om de investering in duurzame energie te stimuleren. Ook de ODE is afhankelijk van je verbruik en dien je bij elke leverancier te betalen
  • Over je gehele energienota betaal je btw


 • Waarom betaal ik bij op mijn jaarnota?

  Aan het begin van een verbruiksjaar wordt een maandelijks termijnbedrag voor je berekend op basis van het verwachte verbruik voor het komende jaar. Aan het einde van het verbruiksjaar neem je zelf de meterstand(en) op of lezen wij je slimme meter voor je uit. Met deze meterstanden berekenen we of je minder of juist meer verbruikt hebt dan we vooraf berekend hebben. Heb je meer verbruikt dan verwacht, dan betaal je bij. Heb je minder verbruikt dan verwacht, dan krijg je geld terug. Uiteindelijk betaal je precies wat je verbruikt hebt. 

 • Wanneer wordt mijn termijnbedrag vastgesteld?

  Je termijnbedrag kun je zelf eenvoudig berekenen op onze website, vóórdat je besluit om over te stappen naar Huismerk Energie. Alle kosten zijn ook al opgenomen in deze berekening. Het is wel belangrijk dat je een juist verbruik invult. Uiteraard controleren we altijd of het verbruik dat je hebt opgegeven klopt. Je kunt het termijnbedrag ook altijd wijzigen via Mijn Huismerkenergie. Zodra we de jaarnota opmaken, controleren we weer of je termijnbedrag nog steeds goed is. 

 • Waarom betaal ik overheidsheffingen?

  De overheid heft overheidsheffingen over je energieverbruik om te stimuleren dat je minder energie verbruikt. De hoogte ervan wordt bepaald door de overheid, maar Huismerk Energie brengt deze in rekening. Zo krijg je geen aparte facturen. Je betaalt over je volledige verbruik een tarief per kWh of m3. Omdat je een bepaalde hoeveelheid stroom en gas nodig hebt om te kunnen leven, krijg je jaarlijks een compensatie, namelijk de vermindering energiebelasting. Deze korting zie je ook terug in de berekening van je termijnbedrag. 

  Daarnaast is in de wet is vastgelegd dat je btw betaalt over het gehele energierekening. Je betaalt dus ook btw over de overheidsheffingen.

 • Waarom betaal ik netbeheerkosten?

  De netbeheerder zorgt ervoor de stroom en gas van de energiebron bij jouw huis terechtkomen. Voor het onderhouden van deze netten, maar ook de aansluitingen en de meter in je kast, betaal je netbeheerkosten. Hiervoor ontvang je geen aparte nota van je netbeheerder, maar deze kosten betaal je automatisch via Huismerk Energie. Wij geven dat bedrag meteen door aan de netbeheerder en rekenen hier geen extra kosten voor. 

Hoe ziet mijn jaarnota eruit?

WhatsApp met ons

Snel je vraag stellen? Stuur ons een WhatsApp. We zijn het best bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.

06 - 266 266 22

Mail ons

Wij zijn het beste te bereiken via de mail! Stel je vraag via info@huismerkenergie.nl.