Verhoging overheidsheffingen in 2019


We ontkomen er ook dit jaar niet aan. De overheid heeft per 1 januari 2019 de overheidsheffingen op energie gewijzigd. Wat is er precies veranderd? 

  • De energiebelasting op gas is gestegen, de energiebelasting op stroom is gedaald
  • De Opslag Duurzame Energie (ODE) op stroom en gas is gestegen
  • De vermindering energiebelasting op stroom is gedaald

Deze heffingen maken deel uit van je energierekening en wij dragen deze weer af aan de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vind je de nieuwe overheidsheffingen voor 2019. Ook vind je hier de tarieven van voorgaande jaren. Alle energieleveranciers zijn verplicht de gewijzigde overheidsheffingen door te voeren in de tarieven. Aan je leveringstarieven voor gas en stroom verandert uiteraard niets.


De overheidsheffingen uitgelegd


Energiebelasting op gas en stroom
De overheid heft energiebelasting om besparing en duurzame energie te stimuleren. Je betaalt energiebelasting per verbruikte kWh stroom en m³ gas. De wijziging in de energiebelasting maakt vervanging van aardgas door elektrische warmteopties aantrekkelijker. 

Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en stroom
ODE is een door de overheid ingevoerde extra belasting die je betaalt per verbruikte kWh stroom en m³ gas. Hiermee wordt onder andere de subsidiepot van Stimulering Duurzame Energie (SDE+) gefinancierd. 

Vermindering energiebelasting
Vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) geldt voor alle stroomaansluitingen met een verblijfsfunctie. Deze korting is een vast bedrag over 365 dagen per stroomaansluiting en verrekenen wij met je maandelijkse termijnbedragen. 


Gevolgen voor je energierekening

Door de gewijzigde overheidsheffingen stijgt voor iedereen de energierekening. Heeft de wijziging een grote impact op je energierekening voor komend jaar? Dan hebben we de nieuwe tarieven in je huidige termijnbedrag(en) doorgevoerd, om hierdoor bijbetaling te voorkomen. Je kunt deze bekijken en eventueel nog aanpassen Mijn Huismerkenergie. Heeft de wijziging een beperkte impact op je energierekening? Dan hebben we je termijnbedrag niet aangepast. 

Goed om te weten: bij het controleren van je termijnbedrag is geen rekening gehouden met eventuele afwijkingen of wijzigingen in het energieverbruik. Aan het einde van je contractjaar wordt de nota op basis van je werkelijke verbruik opgemaakt. Heb je uiteindelijk te veel of te weinig betaald, dan wordt dit natuurlijk verrekend op de nota. Wij adviseren om regelmatig de Termijncheck te doen in Mijn Huismerkenergie. Met de Termijncheck zie je direct of het termijnbedrag nog past bij je huidige energieverbruik.

Heb je pas na 15 november getekend voor een energiecontract bij Huismerk Energie? Dan is je termijnbedrag nog niet aangepast met de nieuwe belastingtarieven. We weten namelijk nog onvoldoende over je energieverbruik om in te schatten of de heffingen van invloed zijn op je energiekosten. Later in het jaar informeren we je hierover.

Heb je nog vragen over de gewijzigde overheidsheffingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn het beste te bereiken per mail via info@huismerkenergie.nl

Stijging netbeheerkosten 2019

De netbeheerkosten zijn de kosten die je betaalt voor het vervoer van stroom en gas via de leidingen en het onderhoud van je energiemeters. Dit is een vast bedrag dat je per jaar betaalt en is afhankelijk van de capaciteit van de meter. Per 1 januari 2019 zijn deze kosten bij de meeste netbeheerders gestegen. Deze stijging heeft een beperkte impact en is daarom niet doorgevoerd in je huidige termijnbedrag. Wij verrekenen de netbeheerkosten namens de netbeheerder op de nota. Op de website van je netbeheerder vind je de nieuwe kosten voor 2019. Weet je niet zeker wie je netbeheerder is? Dan kun je dit achterhalen op www.eancodeboek.nl.