Altijd een passend termijnbedrag met de Termijncheck

Benieuwd of je termijnbedrag nog past bij je verbruikskosten? Met de Termijncheck weet je meteen of je met je huidige termijnbedrag geld terug krijgt of bijbetaalt op je aankomende jaarnota. Op basis hiervan kan je dus je termijnbedrag aanpassen. Zo kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan!

Wanneer kan ik een Termijncheck doen?

Heb je een kleinverbuikaansluiting, beschikken wij over minimaal 3 maanden verbruik en zijn jouw werkelijke meterstanden bij ons bekend (dus geen geschatte meterstanden)? Dan kan jij een Termijncheck doen!

Doe de termijncheck

Zo berekenen we of je termijnbedrag nog passend is

De werkelijke kosten voor je maandelijkse stroom- en gasverbruik en vaste kosten per maand, vormen samen je totale energiekosten. Op basis van deze kosten en je energieverbruik maken we een verwachting van je totale kosten voor dit jaar. De totale kosten vergelijken we met de termijnbedragen die je nog aan ons gaat betalen. De uitkomst is een voorspelling of je nog goed zit! Goed om te weten: de Termijncheck houdt geen rekening met toekomstige aanpassingen door de overheid en netbeheerder of grote veranderingen in het verbruik, waardoor kosten anders kunnen uitvallen.Waarom zijn mijn werkelijke energiekosten per maand niet gelijk aan mijn termijnbedrag?

Jouw daadwerkelijke energiekosten per maand wijken af van het bedrag dat je maandelijks betaalt. Het zit zo: de kosten voor je verwachte jaarverbruik én de vaste kosten worden gelijkmatig verdeeld en in 12 maandelijkse termijnen bij jou in rekening gebracht. Zo weet je waar je aan toe bent en betaal je het gehele jaar dus een gemiddeld bedrag. In werkelijkheid verbruik je in de winter veel meer dan in de zomer en zou je ’s winters eigenlijk meer moeten betalen en in de zomer juist minder. In de grafiek hieronder zie je hoe dat zit!

Voor het vaststellen van het termijnbedrag, maken we een berekening van de vaste kosten én een schatting van de hoeveelheid energie die je het komende jaar gaat verbruiken. Hiervoor kijken we naar het Standaard Jaarverbruik dat we van de netbeheerder ontvangen. Dit is een gemiddelde van het energieverbruik op jouw adres. Per jaar bekijken we in hoeverre de schatting overeenkomt met het daadwerkelijke verbruik. De uitkomst hiervan bepaalt of je geld terug krijgt of moet bijbetalen. Moet je veel bijbetalen of krijg je veel terug? Misschien was je energieverbruik anders dan verwacht, of zijn de kosten die de overheid of netbeheerder via je energieleverancier in rekening brengt aangepast. Hierdoor kunnen je totale kosten aan het eind van het jaar anders uitvallen dan verwacht.

Meer inzicht in je energietarieven en kosten

Benieuwd hoe je tarieven voor gas en stroom precies zijn opgebouwd? En waar je nu precies voor betaalt? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt met meer uitleg over de energietarieven en kosten. Je vindt 'm hier

WhatsApp met ons

Snel je vraag stellen? Stuur ons een WhatsApp. We zijn het best bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.

06 - 823 641 18

Stel je vraag via e-mail

Je kunt ons het beste bereiken via e-mail! Heb je een vraag over de Termijncheck? Stuur gelijk je klantnummer en/of postcode mee. Dan heb je sneller antwoord op je vraag.

info@huismerkenergie.nl