Terugleveren en salderen

We zien ze overal, zonnepanelen. Steeds vaker krijgen we vragen over ‘terugleveren’ en ‘salderen’. Maar wat houdt het precies in? Een goede reden om hierover in begrijpbare taal uitleg te geven.

De energietermen uitgelegd

Verbruik tijdens productie

De zonnecellen in een zonnepaneel zetten het licht van de zon om in stroom (gelijkstroom). Dit is je productie. 

Omvormer
De omvormer zet de gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom voor apparaten in je huis. Op het scherm van je omvormer staat jouw opwek. Op je slimme meter zie je vaak een lager getal aan teruggeleverde energie. Dat komt doordat je een deel van de energie die je opwekt, meteen zelf verbruikt. Wat daarna overblijft, lever je terug en is af te lezen op de slimme meter. 

Energielevering (afname)

Wanneer je niet genoeg eigen productie hebt, leveren wij jou 100% groene energie van eigen bodem. Ieder jaar ontvang je voor deze energie een rekening. De kosten op je rekening bestaan uit kosten voor de energieleverancier (leveringstarief en vaste leveringskosten), de netbeheerder (netbeheerkosten) en de overheid (energiebelasting, ODE en btw). De kosten voor de netbeheerder en overheid dragen wij voor jou af. Lees hier meer over je energiekosten. 

Teruglevering (invoeding)

Wek je meer stroom op dan dat je op dat moment gebruikt, lever je die stroom terug aan het elektriciteitsnet. Dit noemen we teruglevering (invoeding). De slimme meter registreert deze teruglevering. 

Salderingsregeling

Particulieren en MKB’ers (afhankelijk van de aansluiting) met eigen zonnepanelen kunnen gebruik maken van de salderingsregeling. Dit is een vrijstelling van energiebelasting en de daarover verschuldigde btw over maximaal het jaarvolume van de levering. Goed nieuws als je zonnepanelen overweegt: de salderingsregeling is verlengd tot 2023! Na 2023 wordt het salderen in de huidige vorm tot 2031 langzaam afgebouwd.

Zo werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen
Je zonnepanelen wekken energie op en de opgewekte stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet. Hierdoor loopt je energiemeter terug óf je slimme meter registreert de teruglevering. In principe ‘verkoop’ je de opgewekte stroom aan je leverancier en moet je hiervoor een factuurtje sturen. Niet heel handig natuurlijk en daarom werkt het anders. We verrekenen op de jaarrekening de teruggeleverde stroom (veelal meer in de zomermaanden) met de geleverde stroom (veelal meer in de wintermaanden). Dit tegen dezelfde prijs als die jij hebt betaald voor de stroom die wij hebben geleverd. Je ontvangt hiervoor dus het overeengekomen kale leveringstarief. Deze verrekening heet salderen. Salderen kan alleen tot de hoogte van je eigen verbruik. 

Voorbeeld 
Je hebt 3000 kWh afgenomen van je leverancier. Je zonnepanelen hebben 2500 kWh teruggeleverd. Van de 3000 kWh wordt dan 2500 kWh afgetrokken. Op je jaarrekening betaal je dus voor 500 kWh stroom.  

Vergeet je zonnepanelen niet te registeren op energieleveren.nl, want alleen dan kunnen wij de teruggeleverde energie verrekenen op je energierekening. 


Netto teruglevering

Lever je op jaarbasis meer stoom terug aan het elektriciteitsnet, dan dat je zelf verbruikt? Dan is dit je netto teruglevering. 

Terugleververgoeding 
Lever je na verrekening (netto) meer dan 5.000 kWh per telwerk op jaarbasis terug (10.000 kWh enkele meter), dan ontvang je voor elke teruggeleverde kWh boven deze grens het kale leveringstarief min een afslag van € 0,01250 per kWh. 

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Zonnepanelen op je dak én klant van Huismerk Energie? Dan ben je dubbel groen bezig. Je ontvangt niet alleen groene stroom uit Nederland, je draagt met je eigen productie ook bij aan een duurzame toekomst. Zo vergroten we samen het aandeel duurzame energie in Nederland!

Geen ruimte op je dak of is de ligging niet voordelig? Kies dan voor zonnestroom op een ander ‘dak’, zoals van Drijvend Zonnepark Lingewaard of Zonnepark De Grift. Of lees het succesverhaal van Zonnedak Theereheide. 

Drijvend Zonnepark Lingewaard

Drijvend Zonnepark Lingewaard is het eerste grote drijvende zonnepark in Nederland. De zonnepanelen wekken energie op voor ruim 600 huishoudens. Het park is het succesvolle werk van Coöperatie Lingewaard Energie. Samen zetten ze zich in voor een 100% lokaal groen Lingewaard. Wij leveren deze 'Lingestroom' aan huishoudens in de regio.

Meer weten

Zonnepark de Grift

Zonnepark de Grift is in aantocht! 17.000 zonnepanelen langs de A15 in Nijmegen-Noord gaan energie opwekken voor ruim 1.250 huishoudens. En wij zorgen dat deze energie in de regio terecht komt. Het zonnepark is vóór en dóór burgers gerealiseerd. En goed nieuws, ook jij kan meebouwen aan het zonnepark! 

Meer weten

Zonnedak Theereheide

Sinds kort produceert Duurzame Energiecoöperatie Dommelstroom niet alleen energie met water, maar ook met de zon! Een zonnedak op sporthal Theereheide in Sint Michielsgestel wekt energie op voor ruim 25 huishoudens. Huishoudens die Dommelstroom ontvangen, worden mede-eigenaar van de waterkrachtcentrale en het zonnedak.

Meer weten

WhatsApp met ons

Snel je vraag stellen? Stuur ons een WhatsApp. We zijn het best bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.

06 - 823 641 18

Direct een gesprek

Je vraag liever persoonlijk met een van onze medewerkers bespreken? Bel dan gerust en we helpen je graag verder. 

088 - 105 11 22