Bereken je overheidsheffingen voor 2020

Hoe ziet jouw energierekening eruit in 2020? Vul hieronder je jaarlijkse stroom- en gasverbruik in en bereken het verschil. Let op: het gaat alleen over de overheidsheffingen (energiebelasting en ODE) en de vermindering energiebelasting. Je totale energierekening hangt ook af van je leveringstarieven en netbeheerkosten.


Overheidsheffingen 2020

Het kabinet heeft op Prinsjesdag de overheidsheffingen en de vermindering energiebelasting voor 2020 bekendgemaakt. Download hier het overzicht van de tarieven voor 2019 - 2020. Goed nieuws voor veel huishoudens! Onderaan de streep betaalt een gemiddeld huishouden in 2020 ongeveer €100 minder. Dit is gebaseerd op een jaarverbruik van 1500 m³ gas en 2800 kWh stroom. Wanneer je veel gas verbruikt dalen je kosten minder tot niet. Wat is er precies veranderd:

  • De energiebelasting op stroom is verhoogd, de energiebelasting op gas is verhoogd
  • De Opslag Duurzame Energie (ODE) op stroom en gas is verhoogd
  • Vermindering energiebelasting (heffingskorting) is verhoogd (u krijgt een hoger kortingsbedrag terug).

Hieronder leggen we je precies uit wat deze heffingen inhouden. 

Waarom hogere overheidsheffingen op gas?
De overheid wilt het gasverbruik in Nederland terugdringen. Hogere heffingen op gas moet Nederlanders stimuleren om bijvoorbeeld het huis te isoleren en andere duurzame maatregelen te nemen.

De overheidsheffing uitgelegd

Energiebelasting op gas en stroom
De overheid heft energiebelasting om besparing en duurzame energie te stimuleren. Je betaalt energiebelasting per verbruikte kWh stroom en m³ gas. De wijziging in de energiebelasting maakt vervanging van aardgas door elektrische warmteopties aantrekkelijker.

Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en stroom
ODE is een door de overheid ingevoerde extra belasting die je betaalt per verbruikte kWh stroom en m³ gas. Hiermee wordt onder andere de subsidiepot van Stimulering Duurzame Energie (SDE+) gefinancierd. 

Vermindering energiebelasting
Een deel van je energieverbruik is een basisbehoefte. Daarom krijg je elk jaar een soort belastingkorting op je energie. Deze zogeheten vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) geldt voor alle stroomaansluitingen met een verblijfsfunctie (huizen en kantoren). De korting is een vast bedrag over 365 dagen per stroomaansluiting en verrekenen wij met je maandelijkse termijnbedragen.

De heffingen maken deel uit van je energierekening en wij dragen deze weer af aan de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vind je de nieuwe overheidsheffingen voor 2020. Ook vind je hier de tarieven van voorgaande jaren. Alle energieleveranciers zijn verplicht de gewijzigde overheidsheffingen door te voeren in de tarieven. Aan je leveringstarieven voor gas en stroom verandert uiteraard niets.

Weten uit welke kosten je energierekening nog meer bestaat?

Lees meer

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn het beste te bereiken per mail via info@huismerkenergie.nl